Η επιλογή μας...

Ο Λενιν και ο Σολζενίτσιν!

Ο Λενιν και ο Σολζενίτσιν ! Ο Λένιν επιστρέφει παράνομα στη Ρωσσία τον Οκτώβριο του 1917. Κομμουνισμοό!Γενοκτονία και Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητος, Κολλεκτιβοποίηση, Πείνα, φρίκη,Τρομοκρατία,Καταστολή,Εμφύλιος Πόλεμος, Μίσος, φθόνος, βία,Ταξική Πάλη,Κανιβαλισμός, Ομοιομορφία, Εξισωτισμός, Αποκτήνωση, Δικτατορία, ιδεολογικός Ολοκληρωτισμὀς, Εθνοκάθαρσεις,  Κὀμμα-Θεός-Θρησκεία-Λατρεία-, Ιερατείο-Α ρχηγός , Μιλιταρισμός, εφεύρεση του εσωτερικού και εξωτερικού Εχθρού, Αμοραλισμός, Κυνισμός, μαχητικός Αθεϊσμός, Ρατσισμός, Αντ ισημιτισμός, κρετινισμός, βλακεία, ηλιθιότητα, Παράλογο, Αστυνομικό Κράτος, Μυστική Αστυνομία, παρακολουθήσεις, χαφιεδισμός, καταδότες, προδότες και προδοσίες κατάργηση του Προσώπου,του Ατόμου,της Ιδιωτικής ζωής,της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της Αυτενέργειας, της Ελεύθερης Οικονομίας, Ποινική και Ψυχιατρική Καταστολή των Διαφωνούντων με την Αλήθεια της Μαρξιστικής Ιδεολογίας ως εγκληματιών και ψυχασθενών, νέα Γλώσσα,κατασκευή ενός νέου Υπερανθρώπου του Ταξικά Καθ...

Η σημασία της παιδαγωγικής της κοινότητας του Ανατόλι Μακαρένκο







Ο Ανατόλι Μακαρένκο ήταν ένας Ουκρανός παιδαγωγός και συγγραφέας του 20ού αιώνα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παιδαγωγούς της Σοβιετικής Ένωσης, και οι ιδέες του έχουν επηρεάσει βαθιά τη σύγχρονη παιδαγωγική.

Ο Μακαρένκο γεννήθηκε το 1888 σε μια αγροτική οικογένεια στην Ουκρανία. Από νεαρή ηλικία, ενδιαφέρθηκε για την εκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών. Μετά την Επανάσταση του 1917, ο Μακαρένκο εργάστηκε σε μια σειρά παιδαγωγικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων ορφανοτροφείων και οικοτροφείων.

Το 1920, ο Μακαρένκο ανέλαβε τη διεύθυνση ενός ορφανοτροφείου για αγόρια στη Χάρκοβο, στην Ουκρανία. Τα αγόρια στο ορφανοτροφείο ήταν απόβλητα της κοινωνίας, και είχαν μια μακρά ιστορία εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Ο Μακαρένκο χρησιμοποίησε μια νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση, η οποία βασίστηκε στις αρχές της παιδαγωγικής της κοινότητας.

Σύμφωνα με την παιδαγωγική της κοινότητας, τα παιδιά πρέπει να αναθρεφθούν σε ένα περιβάλλον κοινότητας, όπου θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Ο Μακαρένκο πίστευε ότι η πειθαρχία και η ηθική πρέπει να προέρχονται από την κατανόηση και την εμπιστοσύνη, και όχι από την τιμωρία.

Υπό την καθοδήγηση του Μακαρένκο, τα αγόρια στο ορφανοτροφείο της Χάρκοβο κατάφεραν να επιτύχουν σημαντικές επιτυχίες. Έγιναν υπεύθυνοι και παραγωγικοί πολίτες, και πολλοί από αυτούς έγιναν επιστήμονες, μηχανικοί και εκπαιδευτικοί.

Οι ιδέες του Μακαρένκο για την παιδαγωγική της κοινότητας έχουν επηρεάσει βαθιά τη σύγχρονη παιδαγωγική. Οι αρχές του Μακαρένκο για τη σημασία της κοινότητας, της πειθαρχίας και της ηθικής είναι ακόμα επίκαιρες σήμερα.


Τα βασικά χαρακτηριστικά της παιδαγωγικής της κοινότητας

  • Η παιδαγωγική της κοινότητας βασίζεται στην αρχή ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν εργάζονται και αλληλεπιδρούν με άλλους.
  • Η κοινότητα πρέπει να είναι μια υγιής και υποστηρικτική κοινότητα, όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και εκτιμημένα.
  • Η πειθαρχία πρέπει να βασίζεται στην κατανόηση και την εμπιστοσύνη, και όχι στην τιμωρία.
  • Η ηθική πρέπει να διδάσκεται μέσω της προσωπικής εμπειρίας και της καθημερινής ζωής.
  • Επικεντρώνεται στις ανάγκες των παιδιών και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους.
  • Δημιουργεί μια υγιή και υποστηρικτική κοινότητα, όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και εκτιμημένα.
  • Βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία και την ηθική.
  • Η δημιουργία μιας κοινότητας: Ο Μακαρένκο πίστευε ότι η κοινότητα ήταν η βάση της πειθαρχίας. Δημιούργησε μια υγιή και υποστηρικτική κοινότητα στο ορφανοτροφείο, όπου τα παιδιά αισθάνονταν ασφαλή και εκτιμημένα.
  • Η ενθάρρυνση της αυτοπειθαρχίας: Ο Μακαρένκο πίστευε ότι η αυτοπειθαρχία ήταν η πιο αποτελεσματική μορφή πειθαρχίας. Ενθάρρυνε τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία τους μέσω της προσωπικής εμπειρίας και της καθημερινής ζωής.
  • Η χρήση των θετικών κινήτρων: Ο Μακαρένκο πίστευε ότι τα θετικά κίνητρα ήταν πιο αποτελεσματικά από τα αρνητικά. Χρησιμοποιούσε θετικά κίνητρα, όπως η αναγνώριση και η επιβράβευση, για να ενθαρρύνει τη θετική συμπεριφορά των παιδιών.
  • Η χρήση της τιμωρίας ως τελευταίας λύση: Ο Μακαρένκο πίστευε ότι η τιμωρία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταία λύση. Χρησιμοποιούσε την τιμωρία μόνο όταν η πειθαρχία δεν μπορούσε να επιτευχθεί με άλλους τρόπους.

Εκτός από τα παραδείγματα που αναφέρατε, ο Makarenko χρησιμοποιούσε επίσης τον καταναγκασμό και την τιμωρία με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Ενθάρρυνε τα παιδιά να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον και να αναφέρουν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές.
  • Χρησιμοποίησε τη δύναμη της κοινής γνώμης για να ελέγξει τη συμπεριφορά των παιδιών.
  • Προκάλεσε την απομόνωση των παιδιών που παραβίαζαν τους κανόνες.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Makarenko χρησιμοποιούσε ακόμη και τη βία για να τιμωρήσει τα παιδιά.
  • Στο "Κομμουνιστικό Ορφανοτροφείο", τα παιδιά που παραβίαζαν τους κανόνες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με σκληρές εργασίες, όπως η αφαίρεση τροφής ή η απομόνωση.
  • Ο Makarenko πίστευε ότι τα παιδιά που είναι δύσκολα ή προβληματικά πρέπει να τιμωρούνται με σκληρότερες τιμωρίες από τα άλλα παιδιά.
  • Ο Makarenko χρησιμοποίησε τη σιωπή ως μέσο τιμωρίας. Τα παιδιά που παραβίαζαν τους κανόνες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με σιωπή, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.





Η σημασία της παιδαγωγικής της κοινότητας

Η παιδαγωγική της κοινότητας είναι μια σημαντική προσέγγιση στην εκπαίδευση, επειδή:

Ο Ανατόλι Μακαρένκο πίστευε ότι η πειθαρχία ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, πίστευε επίσης ότι η πειθαρχία δεν πρέπει να βασίζεται στην τιμωρία, αλλά στην κατανόηση και την εμπιστοσύνη.

Ο Μακαρένκο χρησιμοποιούσε μια σειρά μεθόδων για να πειθαρχήσει τους νέους στο ορφανοτροφείο της Χάρκοβο. Μερικές από τις πιο σημαντικές μέθοδοι ήταν οι εξής:

Οι μέθοδοι πειθαρχίας του Μακαρένκο ήταν αποτελεσματικές στην περίπτωση των παιδιών στο ορφανοτροφείο της Χάρκοβο. Τα παιδιά αυτά είχαν μια μακρά ιστορία εγκληματικότητας και παραβατικότητας, αλλά υπό την καθοδήγηση του Μακαρένκο κατάφεραν να επιτύχουν σημαντικές επιτυχίες.

Οι μέθοδοι πειθαρχίας του Μακαρένκο έχουν επικριθεί από ορισμένους ως αυστηρές και αυταρχικές. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Μακαρένκο υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοί του ήταν αποτελεσματικές και ότι βοήθησαν τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία και την ηθική.

Ο Anton Makarenko ήταν ένας πρωτοπόρος παιδαγωγός που άσκησε σημαντική επιρροή στην εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το έργο του δεν ήταν χωρίς τις κριτικές του. Μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές του Makarenko ήταν η χρήση του καταναγκασμού και της τιμωρίας. Πίστευε ότι αυτές οι μέθοδοι ήταν απαραίτητες για την εκπαίδευση των παιδιών, ακόμη και εκείνων που ήταν δύσκολα ή προβληματικά.

Εκτός από τα παραδείγματα που αναφέραμε, ο Makarenko χρησιμοποιούσε επίσης τον καταναγκασμό και την τιμωρία με τους ακόλουθους τρόπους:

Οι μέθοδοι αυτές έχουν επικριθεί από πολλούς ως βλαβερές για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Θεωρείται ότι μπορούν να προκαλέσουν φόβο, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση στα παιδιά.

Παρακάτω παραθέτω μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα της χρήσης του καταναγκασμού και της τιμωρίας από τον Makarenko:

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τον Makarenko σε μια συγκεκριμένη ιστορική και πολιτισμική συγκυρία. Ο Makarenko ζούσε σε μια εποχή που το σοβιετικό καθεστώς ασκούσε σκληρή καταστολή και καταπίεση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Makarenko πίστευε ότι ο καταναγκασμός και η τιμωρία ήταν απαραίτητες για την εκπαίδευση των παιδιών και την προετοιμασία τους για τη ζωή σε μια σκληρή κοινωνία.

Ωστόσο, οι μέθοδοι αυτές δεν είναι πλέον αποδεκτές από πολλούς εκπαιδευτικούς. Θεωρείται ότι είναι βλαβερές για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά αρνητικών συνεπειών, όπως η επιθετικότητα, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μεγάλη Παρασκευή και ο ιερέας Γιώργος Σκρέκας

Σταύρωση Ιερέων

A. ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ-ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ

Η δυναμη της σιώπης - Carlos Castaneda

Αποφθέγματα του Άρθουρ Σοπενχάουερ

39 αποφθέγματα από τον ταριχευμένο Φαράω του Κομμουνισμού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 21/1/1924.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή